Jogi lépéseket tesz Lázár ellen az LMP, ha nem világítja át a lobbistát

Mr. Oroszországgal több százezer eurós szerződéseket kötöttek.

MN
2017. 10. 27. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezi a Mr. Oroszország néven elhíresült Klaus Mangold nemzetbiztonsági átvilágítását az LMP – derült ki Ungár Péter pénteki közleményéből. Az LMP-s politikus szerint a lobbista nemzetbiztonsági kockázat, és ha Lázár János nem kezdeményezi átvilágítását, igazolja, hogy neki is takargatnivalója van. Amennyiben a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tesz eleget ennek, Ungár azt ígéri, jogi lépéseket foganatosít ellene.

Ugyanis az LMP úgy véli, Paks II. „nemcsak az évszázad legkorruptabb üzlete, hanem nemzetbiztonsági katasztrófa is”. Szerintük ezt támasztják alá azok a sajtóértesülések is, amelyek a lobbista több százezer eurós szerződéseiről szólnak. 

„A kormány mindent megtett azért, hogy eltitkolja Klaus Mangold német származású orosz érdekeltségű lobbista korábbi szerződéseit, de az együttműködés zavartalannak látszik: sajtóinformációk szerint a Miniszterelnökség több százezer eurós tanácsadói szerződéseket kötött a csak Mr. Oroszország néven emlegetett lobbistával, aki nem rendelkezik lefolytatott nemzetbiztonsági ellenőrzési eredménnyel” – írta a párt.

Ugyanakkor utóbbi állítás kissé pontatlan, mert végül október elején maga a Miniszterelnökség hozta nyilvánosságra a Mangold cégeivel kötött szerződésekről szóló információkat. Ezekből kiderül: „Magyarország e-mobilitási stratégiájának kialakításához tanácsadás nyújtása” címen 126 ezer eurót fog kapni a Mangold Dienstleistungs GmbH, míg a Mangold Consulting GmbH 125 000 euróért „stratégiai tárgyú tanácsadást nyújt energiapolitika tárgyban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.