Letelepedési kötvények: megint rövidre zárta a kérdést Kövér László

„Kormányzati feladatkört nem érint” – írta Mesterházy Attila mind a nyolc kérdésére a házelnök.

MN
2017. 10. 26. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több írásbeli kérdést is feltett a szocialista Mesterházy Attila a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatban. Ezek a következők voltak:

A Kövér László házelnök által megfogalmazott válasz minden esetben az volt: Tállai András államtitkár jelezte, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez címzett írásbeli kérdésében foglaltak megválaszolása nem tartozik kormányzati feladatkörbe, ezért kérte a kérdés visszautasítását.

„Mivel a kérdés kormányzati feladatkört nem érint, így nem felel meg az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 124. § (1) bekezdésében foglaltaknak, ezért indítványát — alkalmazva a 121. § (1) és (4) bekezdésében foglaltakat — a 121. § (4) bekezdésének a) pontjában foglalt jogkörömmel élve, az írásbeli kérdés címzettjének kérésére, visszautasítom”.

Mint lapunk korábban több alkalommal is beszámolt róla, míg a kormány nagy erőkkel kampányol a migráció ellen, addig a kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosítottak. Pedig a magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Az persze nem újdonság, hogy hallgatnak az ügyben: korábban beszámoltunk arról, hogy újból leszavazta a kormánypárti többségű költségvetési bizottság, hogy ülésük napirendjére tűzzék a letelepedési kötvények ügyét. A Mesterházy Attila vezette bizottság egyébként már nem először próbálta októberben tárgyalni a témát.

Augusztusban egyébként Demeter Márta is hasonló helyzetbe került: hiába próbált újra és újra magyarázatot kérni a letelepedési kötvényprogram kétes és tisztázatlan kérdéseiben, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda nem adott érdemi választ a politikus felvetéseire. Végül Kövér László – ugyancsak jogkörére hivatkozva – visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.