Tüntettek a kéményseprők, tragédiák sorától tartanak

A demonstrálók szerint a kormánypártok emberek százezreit sodorják életveszélybe.

Hava Nikita
2017. 10. 30. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték azok a tüntetők, akik a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) szervezésében demonstráltak hétfő reggel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A Magyar Távirati Iroda szerint a helyszínen mintegy 70 (a Magyar Nemzet becslése szerint 50) kéményseprő jelent meg forradalminak egy cseppet sem nevezhető hangulatban. A helyszínen megjelent szakszervezeti vezetők, illetve az ellenzéki parlamenti pártok képviselői azt hangsúlyozták: amennyiben a parlament újból elfogadja a törvényjavaslatot – amelyet Áder János köztársasági elnök alig több mint egy hete megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek –, akkor emberek százezreit sodorják életveszélybe, illetve ellehetetlenítik a kéményseprő szakmát.

Vámos Csaba, a KOSZ vezetője úgy vélekedett, hogy gyermekeink, unokáink jövője a tét. A Magyar Nemzet kérdésére Vámos Csaba azt mondta: ha a kormánypárti képviselők kedden újra megszavazzák a törvényt, akkor – megfelelő kéményseprés hiányában – hamarosan tragédiák sora következhet be. Hozzátette: a jövőben is mindent meg fognak tenni szakmájuk megmentéséért, valamint megpróbálnak majd nyomást gyakorolni a kormánypárti képviselőkre, hogy jobb belátásra térjenek. Így később is lehet majd számítani ilyen figyelemfelhívó akciókra. A vezető szerint így tudják a társadalom nagy részét elérni.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke felidézte: az elmúlt fűtési szezonban 28-an vesztették életüket szén-monoxid-mérgezésben, vagyis a mentőknél senki nem tudja jobban, hogy milyen fájdalmat okoznak ezek, a kémények tisztításával megelőzhető halálesetek.

A Parlament előtt egyébként valóságos összellenzéki összefogás alakult ki: ott volt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat a kéményseprési rendszer átalakításának kudarcát mutatja, azt, hogy a katasztrófavédelem képtelen ellátni ezt a feladatot.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a törvényjavaslat gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben. Szerinte a fideszes gőg legyőzte a józan észt. Demeter Márta, az LMP (ex-MSZP) parlamenti képviselője szintén azt mondta, hogy a katasztrófavédelem képtelen volt ellátni a kéménysepréssel járó feladatokat, és erre a feladatok megszüntetése volt a válasz, ami elfogadhatatlan. Amennyiben a kormánytöbbség újra megszavazza a törvényjavaslatot, „családok százezreit sodorják veszélybe”. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen a sokszor hulladékkal fűtő, így a kémény- és lakástüzeknek inkább kitett szegényebb családok kerülnek veszélybe. Ugyanakkor a javaslat veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot is, hiszen mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe – tette hozzá.

Vámos Csaba a Magyar Nemzet kérdésére viccelődve azt mondta, örül annak, hogy ő teremtette meg az ellenzéki összefogást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.