A Reál kilépett az Országos Kereskedelmi Szövetségből

Úgy vélik, a szervezet inkább a multik érdekeit képviseli, és politikai állásfoglalásokat tesz.

MN
2017. 11. 06. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét évi tagság után a múlt héten kilépett a több mint 2300 boltot képviselő Reál üzletlánc az Országos Kereskedelmi Szövetségből (OKSZ) – írja a Magyar Idők, iparági forrásokra hivatkozva. A 340 milliárd forintot meghaladó éves forgalmával az ötödik legnagyobbnak számító magyar lánc vezetője azt kifogásolja, hogy az érdekképviseletnél túlságosan eltolódott a hangsúly a multina­cionális áruházláncok javára, mégpedig politikai okokból.

Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezetője a lapnak küldött levélben úgy fogalmazott: társaságuk megítélése szerint az utóbbi időben, de kifejezetten az elmúlt egy évben a szövetség irányvonala megváltozott, a korábbi kiegyensúlyozottsággal szemben immár jóval hangsúlyosabban képviselik a multinacionális vállalkozások érdekeit a hazai cégek hátrányára.

„Álláspontunk szerint ez a politikai indíttatású irányváltás kifejezetten megmutatkozik az OKSZ elnökségének megváltozott összetételében is” – írta az ügyvezető, aki lemondott társelnöki pozíciójáról is. A Magyar Időknek a Reál ügyvezetője azt mondta: a szövetség elnökségébe nem gyakorló kereskedők, hanem a multiláncok jogászai kerültek be az utóbbi időben, akik a külföldi érdekeltségű vállalatuk érdekeit tartják szem előtt a tárgyilagosság helyett.

„Az elmúlt tizenhét évben többféle kormány megfordult az ország élén, és tisztában vagyunk azzal is, hogy a kiskereskedelemben működő kisebb-nagyobb méretű, különböző típusú, hazai és külföldi vállalkozások sok esetben egymástól eltérő nézőpontból látják ugyanazt az ága­zati problémát. A patinás szakmai szervezetnél mára viszont túlságosan egyoldalú lett az irány, politikai állásfoglalásként rendre a multikat védik, ami már vállalhatatlanná vált számunkra” – fogalmazott Kujbus Tibor.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.