Árcsökkenést hozhat az uniós cukortúltermelés

Az uniós kvótaszabályozás leállását követően az ár immár kizárólag a piachoz igazodik az ágazatban.

MN
2017. 11. 30. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cukorárcsökkenést hozhat az Európai Unión belüli túltermelés – írta csütörtöki számában a Világgazdaság, a lapnak Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára nyilatkozott a témában. Az EU cukortermelése a belső piaci szükségletnél a mostani cukorpiaci évben négymillió tonnával több lesz, ráadásul az izoglükóz-termelésben is növekedés várható. Ezek az árcsökkentés irányába nyomják a piacot – fejtette ki Kelemen István.

„A cukorpiacon egyébként is lényeges változások következtek be a kvótaszabályozás szeptember végi leállásával. Megszűnt a cukorrépa minimumára, amely 2016-ban 26,29 euró volt tonnánként, legalábbis a cukorrépakvóta erejéig” – tette hozzá a főtitkár. Az uniós kvótaszabályozás szeptember végi leállását követően az ár immár kizárólag a piachoz igazodik az ágazatban. A cikkből kiderül, hogy szakértők szerint a magyar termelők helyzetét nehezítik az alacsony hozamok is. Az EU átlagtermelése az idén például 25 százalékkal meghaladta a magyart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.