Eddig 330 milliárd forint taópénzt osztottak szét

A lehetséges társaságiadó-bevétel több mint 11 százalékáról mondott le a kormányzat.

MN
2017. 11. 13. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a taótámogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez – derül ki a G7.hu összesítéséből.

Mint írják, a lehetséges társaságiadó-bevétel több mint 11 százalékáról mondott le az elmúlt hat évben a kormányzat. A vizsgált időszakban 2940 milliárd forintnyi taó folyhatott volna be az államkasszába, a tényleges bevétel azonban csak 2608 milliárd lett, a többi a sportszervezetekhez került.

A portál felidézi: a taórendszer lényege, hogy a cégek a nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek. A szabályozást – a cégek aktivitásának növelése érdekében – már a kezdetekben úgy alkották meg, hogy a vállalatok nagyobb összegű adóbefizetést kerülhetnek el, mint amennyit a kinézett szervezetnek adnak, azaz az adóforintok egy része náluk marad. Bár a kormány hat évig próbálta elhitetni, hogy a taótámogatás nem közpénz, október közepén a Kúria is kimondta, hogy az.

A taótámogatások legnagyobb kedvezményezettjei egyébként a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda –, közülük kiemelten nagy összeg áramlik a labdarúgásba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.