Elektromos autóval az Adriáig? Nem csak álom

Villámtöltő-hálózat kiépítését tervezik a Mol-csoporthoz tartozó benzinkutakon.

MN
2017. 11. 10. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elektromos villámtöltő-hálózat kiépítésével az a cél, hogy lehetséges legyen elektromos autóval Londonból az Adriai tengerig eljutni, az ehhez szükséges infrastruktúrát Kelet-Közép-Európában a Mol-csoport biztosítja – ismertette Simola József, a Mol-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese a CNBC-nek a Next-E projekt terveit, amelynek EU-s támogatói szerződését csütörtökön írták alá Lettországban.

Simola kiemelte, hogy a társaság felkészült a változásra, amely a fogyasztói szolgáltatások üzletágat is érinti. A Mol elektromos töltők telepítését, a car-sharing szolgáltatások bevezetését, illetve a flottamenedzsment területén is fejlesztéseket tervez.

A vezérigazgató-helyettes szerint a Mol hosszú távú stratégiájában is megfogalmazott, a nem üzemanyagtermékek és területek súlyának növekedésére vonatkozó célkitűzést a jelenlegi, korábbiaknál viszonylag magasabb olajárak sem kérdőjelezik meg.

A cél az, hogy a Mol-csoport, az E.ON-csoport és a Nissan magyarországi leányvállalata közös konzorciumukon (Next-E projekt) keresztül egy 150 kilométer sűrűségű, univerzális elektromos villámtöltő-hálózatot alakítson ki az európai tranzitútvonalak mentén elhelyezkedő, Mol-csoporthoz tartozó töltőállomási gerinchálózaton, ezáltal a kelet-közép-európai régió tisztán elektromos eszközökkel is átjárhatóvá válik.

Az Európa Tanács még 2017 nyarán jelentette be, hogy a Next-E elektromos jármű projektje 18,84 millió euró társfinanszírozásban részesül az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.