Évi ötvenmilliárd forintba kerül a hazai cukorbetegek gyógyszertámogatása

Itthon 770 ezer ember szenved diabéteszben, és gyorsan növekszik az új betegek száma.

MTI
2017. 11. 17. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ötvenmilliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a cukorbetegekre, egy év alatt hárommilliárd forinttal nőtt a diabéteszesek gyógyszereinek támogatása – írta a Világgazdaság pénteken a NEAK adatai alapján.

A cukorbetegség 770 ezer embert érint Magyarországon, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma évi 35-40 ezer. A betegség lakosságarányos előfordulása megfelel az uniós átlagnak, a magyarok 6,6 százaléka szenved valamely típusú diabéteszben.

A járóbeteg-ellátásban tavaly 2,3 milliárd forintot fizetett ki a NEAK a diabéteszes betegek ellátására az előző évi 2,1 milliárd forint után. A lap cikke szerint a fekvőbeteg-ellátásban 2015-ben és 2016-ban egyaránt 2,6 milliárd forint volt ez az összeg.

Az összesített adatok alapján (járóbeteg-, fekvőbeteg-ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz) 2015-ben 45 milliárd, tavaly pedig 49 milliárd forintot költött a cukorbetegekkel kapcsolatos diagnózisokra a NEAK – közölte a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.