Fél hónap alatt 254 milliárd forintot kaptak a gazdák

Az összegnek több mint a fele a területalapú támogatás.

MTI
2017. 11. 30. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Államkincstár 254 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdáknak az idén a közvetlen támogatások előlegkifizetési időszakában – közölte a MÁK csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 2017. október 16. és november 30. között a tavalyi 16 helyett az idén 24 jogcímen 254 milliárd forintot utaltak az arra jogosultaknak.

A legnagyobb összegeket és legnagyobb ügyfélkört érintő jogcímek közül egységes területalapú támogatásban (SAPS) 135 ezer ügyfélnek 130 milliárd forintot, zöldítésre 122 ezer ügyfélnek 52 milliárd forintot, míg agrár-környezetgazdálkodás és ökológiai átállás, fenntartás támogatásra (AKG, ÖKO) 10 ezer ügyfélnek 27 milliárd forintot utaltak.

A kincstár kiemelte, számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy a megnövekedett támogatások kifizetése az eddigi évekhez képest jelentősen gyorsabb ütemezésben történjen, a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (MePAR) legfrissebb verziójának használata tovább rövidítette a beérkezett kérelmek elbírálási idejét.

A továbbfejlesztett egységes kérelem elektronikus benyújtó felület, a 2017-ben bevezetett elektronikus adategyeztetés és az előzetes ellenőrzés rendszere lehetővé teszi, hogy a kérelmezők elektronikusan tudjanak adatot módosítani, és hibákat szankciómentesen javítani – írja közleményében az államkincstár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.