Felfüggeszthetik az összes uniós támogatás folyósítását

Több mint ezermilliárd forintnyi szerződésben kutakodhatnak az auditorok.

MN
2017. 11. 14. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés, most viszont ennél is nagyobb pofon készül: több mint 1000 milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok – írja a 24.hu.

A portál úgy tudja, durván megdráguló közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre, és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. A 24.hu brüsszeli forrásból úgy értesült, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

A portál azt írja: forrásai szerint a legfrissebb fejlemény az, hogy a számlákat igazoló, kifizető hatóság hármas osztályzatot kapott, ami azt jelenti, hogy ugyan működik a rendszer, de súlyos hibákkal, és a kincstári szervezet az elvégzett munkákról szóló, elfogadott számlákat közvetlenül nem küldheti ki Brüsszelbe, mert nem fogadják el tőle. Az ok: a pályázatkezelő és a támogatásokat nyilvántartó Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) hibás működése. A legújabb kármentő ötlet az, hogy a magyarországi főellenőr szerepét betöltő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (Eutaf) a számlákat külön-külön ellenőrizze, és annak hitelesítésével küldjék ki Brüsszelbe – teszi hozzá a portál.

A miniszterelnökségi sajtóiroda erre reagálva közölte: nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság hármas kategóriába sorolta volna a FAIR-t. „Az idei uniós elszámolási rendszerben már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül. Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük” – szögezték le.

Kitértek arra is, hogy az Eutaf nem vizsgálta a jelenlegi lehívási folyamatban a számlák megfelelőségét, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat) összeállításának folyamatát (ellenőrzési nyomvonal) vizsgálta. Ennek részeként a korábbi fejlesztési igényeik megvalósítását ellenőrizte – korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett például a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével kapcsolatban.

„A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az it-rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat. Ez alapján elmondható, hogy a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is” – közölte a miniszterelnökségi sajtóiroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.