Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken – írja az MTI.
A beszámoló szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.
„Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újrateremtjük a magyar ipart” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.
Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne–Imofi–Bourgogne Gastronomie-cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.
Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tésztás termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.
Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az Imofi Kft. zalaszentgróti üzemében évente ezertonnányi, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.
Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít. A beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást nyújtott.
Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített – a francia fogyasztás 75 százalékát adó – burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom 80 százalékát importból tudják csak fedezni.
A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős bővülés előtt áll, Franciaországban kétszázalékos növekedés várható.
A nyilvános cégadatok szerint az Imofi Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1,341 milliárd forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forintot).