Hat és fél milliárdból épül éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Száz százalékban exportra termelnek, francia vevőknek szánják különleges termékeiket.

MN
2017. 11. 10. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken – írja az MTI.

A beszámoló szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.

„Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újrateremtjük a magyar ipart” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne–Imofi–Bourgogne Gastronomie-cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tésztás termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az Imofi Kft. zalaszentgróti üzemében évente ezertonnányi, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít. A beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást nyújtott.

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített – a francia fogyasztás 75 százalékát adó – burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom 80 százalékát importból tudják csak fedezni.

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős bővülés előtt áll, Franciaországban kétszázalékos növekedés várható.

A nyilvános cégadatok szerint az Imofi Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1,341 milliárd forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forintot).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.