Jerome Powell lehet az amerikai jegybank új elnöke

Trump szerint ő pontosan tudja, hogy mire van szüksége az amerikai gazdaságnak a jelenlegi helyzetben.

MTI
2017. 11. 02. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Jerome Powell jegybanki kormányzót jelöli a jegybank (Fed) következő elnökének. A Portfólió.hu tudósítása szerint Donald Trump döntését részben azzal indokolta, hogy Powell egy olyan ember, aki szerinte pontosan tudja, hogy mire van szüksége az amerikai gazdaságnak a jelenlegi helyzetben, illetve annak további erősítéséhez. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a kinevezést a szenátusnak még jóvá kell hagynia. Az eddigi elnök – Janet Yellen – mandátuma hivatalosan 2018. február 3-án jár le. (2014-ben választották négy évre a Fed elnökévé.)

Jerome Hayden Powell 1953 februárjában született, előbb a Princetonon diplomázott politikatudományból, majd a Georgetown Egyetemen elvégezte a jogi képzést is. Jelenleg is a Fed döntéshozó testületének, a Nyíltpiaci Bizottságnak tagja 2012 májusa óta. 2014-ben újraválasztották, így most 2028 januárjáig biztosítva van a helye a testületben. A jegybank igazgatóságának nem tagja, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak az egyik évben szavazó tag, a másikban külső tagként vesz részt az üléseken. 2017-ben Powellnek van szavazati joga, 2018-ban elvileg nem lett volna, azonban ha hivatalosan is elnök lesz, akkor természetesen bekerül az igazgatóságba és állandó szavazati jogot kap.

Jegybanki pályafutása előtt Powell a washingtoni Bipartisan Policy Center kutatója volt, 1997 és 2005 között pedig a Calyle Group partnereként dolgozott. Az ifjabb George Bush elnöksége alatt az amerikai pénzügyminisztériumban is dolgozott, azt megelőzően pedig jogászként és befektetési bankárként tevékenykedett. Powell nős, három gyermek édesapja. A leendő monetáris politikát tekintve a piac hasonlónak ítéli meg Powell és az eddigi elnök Yellen irányultságát, mindkettejüket az óvatos galambok táborába sorolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.