Joseph Stiglitz: Be kellene tiltani a Bitcoint

A Nobel-díjas közgazdász szerint a digitális pénznem nem tölt be társadalmilag értelmes funkciót.

MN
2017. 11. 30. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nobel-díjas közgazdász Joseph Stiglitz a Bloomberg gazdasági televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy a Bitcoint be kell tiltani.

Szerinte a Bitcoin sikere abban rejlik, hogy a csakis online létező pénznemet nem szabályozzák és nem ellenőrzik. A 2001-es Nobel-díj nyertese a kriptopénz összeomlására is figyelmeztetett. Szerinte bármikor megtörténhet, hogy a kormányok beavatkoznak a Bitcoin árfolyamába.

 

A kritikusok korábban többször arra hivatkoztak, hogy a virtuális pénz az anonimitása miatt könnyen felhasználható pénzmosásra és illegális tevékenységek finanszírozására. Ha egy kormány egyszer kijelenti, hogy a Bitcoint csak a törvényesség elkerülésére használják, akkor az menten összeomlik – jósolta Stieglitz.

Arról, hogy technikailag hogyan lenne megvalósítható a Bitcoin betiltása, a közgazdász nem nyilatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.