Keresztény gazdaságpolitikára lenne szükség

A Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának elnöke szerint fontos lenne a megelégedettség elve.

MN
2017. 11. 18. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon most sehol nem lehet tetten érni tisztán keresztény gazdaságpolitikát, noha léteznie kellene – mondta Szalai Zsolt, a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának vezetője az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. Azért lenne fontos, állítja, mert a Biblia olyan alapelveket tartalmaz a gazdasági tevékenységekkel kapcsolatban, amelyek bármilyen változó környezetben alkalmazhatók.

Az egyik kiemelten jelentős alapelv a megelégedettségé, szemben a legmagasabb profit elérése bármi áron elvével. Az előbbihez hozzátartozik, hogy korántsem egyenlő az ambíció hiányával – említette Szalai. A második elv az egyszerűségre való törekvés, ami a magánéletet és a vállalkozást egyaránt jellemezheti. Fontosnak nevezte a társaság elnöke a munkavállalókhoz való emberi hozzáállást, a dolgozók megbecsülését és fejlesztését, ami fontosabb a profittermelésnél. Példaként említette, hogy egy cambridge-i kutatóintézet azt kutatja, az Ószövetségben meghatározott gazdasági elveket hogyan lehetne napjainkban alkalmazni. Az egyik ilyen elv az engesztelés éve, amely rögzítette: ha valaki elvesztette a földjét, akkor 50 évvel később visszakapta, ez lehetővé tette, hogy hatalmas vagyoni különbségek ne alakulhassanak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.