Közel négymilliárd eurós pluszterhet ró Németországra a brexit

Az unió többi tagállama is ráfizet Nagy-Britannia távozására, megszorítások jöhetnek az EU-ban.

MTI
2017. 11. 10. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd euróval növekedhet Németország európai uniós befizetési kötelezettsége a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) miatt – írták pénteken német lapok az Európai Parlament egy elemzésére hivatkozva.

Nagy-Britannia távozásával várhatóan évi 10,2 milliárd euróval (3200 milliárd forint) csökkennek az EU-s költségvetés forrásai, és ennek pótlására változatlan keretfeltételek mellett Németországnak 3,8 milliárd euróval kellene növelnie befizetését, ami 16 százalékos emelkedés – írták a Funke médiacsoport lapjai.

Azonban egyelőre nem biztos, hogy változatlan marad a tehermegosztás rendszere, mert mérlegelik azt a lehetőséget, hogy a Brexit miatt megszorításokat vezessenek be, vagy pedig új források, például adók révén pótolják a kieső bevételt.

Németország az EU legnagyobb nettó befizetője. Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly 23,3 milliárd eurót fizetett be a közös költségvetésbe, és 10,08 milliárd euró támogatáshoz jutott onnan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.