Letelepedési kötvények: nem futhatnak el a kérdések elől a fideszes miniszterek

Év végéhez közeledve elkezdődnek a szakbizottságokban a kormánytagok szokásos éves meghallgatásai.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 20. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig sikerrel akadályozta meg a kormánypárti többség, hogy az Országgyűlésben napirendre kerüljön a letelepedési kötvények ügye. Csakhogy év végéhez közeledve elkezdődnek a szakbizottságokban a miniszterek szokásos éves meghallgatásai, és ezeken az üléseken a kormánytagok kénytelenek lesznek valamiféle magyarázattal előállni az Orbán-kormány bevándorlási programjával kapcsolatban, aminek során közel 20 ezren kaptak a magyar államtól letelepedési engedélyt.

A sort Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdi, akit szerdán hallgat meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A tárcavezetőnek olyan kellemetlen kérdésekkel kell majd szembenéznie, mint a letelepedési állampapírokon realizált költségvetési veszteség. Ahogy lapunk beszámolt róla, a magyar állam óriásit bukott a kötvényprogramon, számításunk szerint 17,6 milliárd forintos veszteség érte a költségvetést csak a letelepedési kötvények után fizetett luxuskamatok miatt. A veszteséget úgy kell elképzelni, hogy ennyivel több közpénz kifizetésére vállalt garanciát a kabinet a hagyományos állampapírpiaci finanszírozáshoz képest. Bár a kormányzati kommunikáció mást állít, a valóságban sokkal olcsóbb lett volna a klasszikus kötvénypiacon behozni ezt az összeget, mint a letelepedési programon. A bevándorlást elősegítő speciális programra Rogán Antal – jelenleg kabinetminiszter – még a gazdasági bizottság elnökeként tett javaslatot. Úgy határozták meg a speciális állampapír kamatát, hogy az euróalapú ötéves futamidejű magyar kötvények másodpiaci hozamánál másfél százalékkal olcsóbb, de legalább két százalék kamatot kell az offshore közvetítőcégek számára kifizetniük a magyar adófizetőknek, miután ezek a cégek jegyezhették csak le az állampapírt. A program első két évében nyert a költségvetés, de miután két százalék alá került a piaci hozam, és életbe lépett a kétszázalékos fix kamat, már vesztett a letelepedési kötvényeken. Idén például a másodpiaci hozam 0,15 százalékra zuhant, ez 13-szor olcsóbb finanszírozást jelentett volna, mint a letelepedési kötvények kétszázalékos luxuskamata. Csak idén 16,4 milliárd forintot vesztett a költségvetés a kötvényprogramon, ami felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját. Furcsa, hogy Varga Mihály mint az államkassza őre nem kezdeményezett törvénymódosítást, amivel csökkenthető lett volna a magyar állam által fizetendő kamat.

Lapunk úgy tudja, a gazdasági bizottság szerdai ülésén Schmuck Erzsébet (LMP) külön napirendi pontot szánna a kötvényprogram ellenőrzésére. Mint ismert, a Mesterházy Attila (MSZP) vezette költségvetési bizottság tucatnyi alkalommal igyekezett napirendre venni a kötvényprogramot, de a fideszes többség ezt mindig megakadályozta. Arra hivatkoztak, hogy a program ellenőrzése a gazdasági bizottságra tartozik. Ezek alapján érdekes lesz megnézni, a testület szerdai ülésén a Fidesz-képviselők együttműködésére is számíthatnak-e az ellenzéki honatyák kötvényügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.