Magyarország kész méltányos alkut kötni az INA visszaadásáról

Orbán Viktor: Szeretnénk folytatni a történelmileg kipróbált és bevált, jó együttélés politikáját.

MN
2017. 11. 28. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk minél előbb lezárná a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban, ezért készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön – jelentette ki kedden Orbán Viktor az Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel Budapesten folytatott megbeszélése után. Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni a problémát, ennek megfelelően az INA-t a horvátoknak kell „visszakapniuk” – mondta az MTI szerint a miniszterelnök a tárgyalás után angolul nyilatkozva.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy üzleti ügyről van szó, ezért nem tekinthető kormányzati kérdésnek, de támogatandó, hogy minél előbb megoldás szülessen, és ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Molt, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedését. Ugyanakkor a megállapodásnak „méltányosnak kell lennie, és azt kívánom, hogy gyorsan, amint lehet, megköttessen, és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok” – emelte ki Orbán Viktor. Ha sikerül megszabadulni a problémától, amely mérgezi a két ország kapcsolatát, azzal minden téren helyreállhat az együttműködés a két ország között – hangoztatta a miniszterelnök, hozzátéve: „Részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket, racionális megoldást találni és folytatni a történelmileg kipróbált és bevált, jó együttélés politikáját.”

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Andrej Plenkoviccsal áttekintették a két ország kapcsolatait, és azt állapították meg, hogy az előző években történtek jó fejlemények. Hála a horvát kormánynak, amely nagyon támogatta a két ország közötti viszony javítását, különösen a gazdaság terén. „A számok ígéretesek. A kereskedelem bővül. Egyre több magyar utazik Horvátországba. Ezáltal mi is részei vagyunk a horvát gazdaságnak és fejlődésnek, ami jó dolog, és örülünk neki – magyarázta Orbán Viktor. – A két kormány között kiváló a politikai kapcsolat, és a két nemzet történelmi kapcsolata is kiváló, és nem szeretnénk egy olyan üggyel megmérgezni, mint amilyen a Mol és az INA körüli vita” – szögezte le a miniszterelnök.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: a találkozón mindenről beszéltek, ami a két ország között napirenden van. Elégedett a két ország kereskedelmi forgalmának mértékével, továbbá megemlítette, hogy az idén félmillió magyar turista nyaralt a horvát tengerparton. Szavai szerint lépéseket tesznek a két ország közötti közlekedési lehetőségek előremozdításában, valamint az energetikai együttműködés bővítésében, amely magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését Horvátország és Magyarország között.

A kisebbségekkel kapcsolatban kiemelte: együttműködnek a magyarországi horvát és a horvátországi magyar kisebbségek helyzetének javításán. Az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét – emelte ki a horvát kormányfő. Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), és reményei szerint Magyarország támogatja. A kisebb nézeteltéréseket a jövőben ki tudják küszöbölni, és javítani tudnak Horvátország és Magyarország viszonyán, amely „baráti és szomszédos” ország. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2011-ben – mint a soros elnökséget ellátó ország kormányfője – kulcsszerepet játszott abban, hogy Horvátország befejezhesse az uniós csatlakozási tárgyalásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.