Már megint döntik a pénzt a lakáspiacra a bankok

Fél év alatt több mint 30 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok, összesen 195 milliárd forintot helyeztek ki.

MN
2017. 11. 03. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulóponthoz érkezett a lakáshitelezés Magyarországon, miután már több lakást vesznek hitelre, mint hitel nélkül – írja friss elemzésében a BankRáció.hu. Az idei első félévben ugyanis 53,7 ezer használt lakást adtak el, a bankok pedig több mint 30 ezer lakáshitelt folyósítottak. Használt lakás vásárlásra összesen 195 milliárd forint hitelt adtak, ami éves szinten 23 százalékos növekedést jelent.

Az átlagos hitel használt lakások esetében 6,4 millió forint, a futamidő pedig 16 év. Ennek a törlesztőrészlete a legalább egy évre rögzített kamatozású lakáshitelekre vonatkozó átlagos 5,6 százalékos teljes hiteldíjmutatónál (thm) havonta több mint 50 ezer forint. A piacon azonban vannak 3,5-4 százalékos thm-mel felvehető, legalább egy évig fix törlesztésű lakáshitelek is, amelyeknél a havi törlesztés 42-45 ezer forintból kijön.

Különböző feltételek vállalásával a thm akár 3 százalék alá is csökkenthető. A legjobb feltételekkel kínált konstrukciókkal az átlagos hiteleknél havonta 5-8 ezer forinttal alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet. Az a 30 ezer használtlakás-vásárló, aki az első félévben hitelt is felvett, éves szinten összesen 1,8-2,9 milliárd forintot spórolhatott a legjobb konstrukciók kiválasztásával.

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.