Megvan a döntés: dőlhet a pénz Brüsszelből

Az év végéig 330 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás zúdulhat az államkincstárba, de az is lehet, hogy sokkal több.

MN
2017. 11. 24. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az elvi döntés arról, hogy Brüsszel kifizeti azokat a fejlesztési támogatásokat érintő számlákat, amelyeket a magyar kormány október végéig kiküldött – értesült a Portfólió megbízható forrásból. Eszerint az év végéig 330 milliárd forint áramolhat az államkasszába. 

A Portfólió információja szerint az Európai Bizottság azért dönthetett így, mert a hétfőn Magyarországra érkező ellenőreik az audit során nem tártak fel olyan súlyos szabálytalanságokat az uniós közbeszerzési projektek között, amelyek indokolnák, hogy a támogatások kifizetését felfüggesszék.

A portál ugyanakkor azt is írja, hogy „egy ilyen horderejű döntésre nem is volt még kellő idő, így tehát az audit tapasztalatait majd később vonják le, de addig is fizet a bizottság”.

Szintén a Portfólió írja, hogy „a mostani kedvező döntés azt is jelenti, hogy ha decemberben további, akár egymilliárd eurónyi fejlesztési számlát küld Brüsszelbe Magyarország, akkor várhatóan még annak a 90 százalékát is kiutalja a bizottság szilveszter előtt”.

A 24.hu korábban azt írta, hogy az auditorok több mint 1000 milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni. Ezek között van az M3-as metróvonal 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra dráguló felújítása; a dél-balatoni vasúti projekt, amely az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. volt; ezenkívül vizsgálnak még több mint 15 milliárd forintnyi olyan szerződést, amelyet az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség kötött. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.