Mészáros Lőrinc erőművekbe is beszállhat

Az egyik lehetséges helyszín Visonta, ahol jelenleg a milliárdos óriási búzakeményítő-gyárat épít.

MN
2017. 11. 22. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Lőrinc nem kispályázik, a Heti Válasz szerint két erőműbe is beszáll. Az egyik lehetséges helyszín Visonta a Mátránál, ott jelenleg a milliárdos polgármesterhez tartozó óriási búzakeményítő-gyár épül, melynek működtetéséhez a Mátrai Erőmű biztosíthatja a gőzt és az áramot. A vállalkozóhoz tartozó Status Capital Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap novemberben két villamosenergia-termelésre szakosodott vállalatot is létesített. Az új cégek a Status Geo Invest és Status Power Invest Kft. nevet kapták. Az előbbihez bányászat is kapcsolódik, utóbbihoz az áramelosztáshoz tartozó feladatok.

A lap forrásai szerint a visontai székhelyű, szintén bányászat–áramértékesítés profilú Mátrai Erőmű lehet a Status-csoport célpontja. Az Index korábban azt írta meg, hogy vélhetően cseh partnerekkel közösen gondolja el a beruházást Mészáros Lőrinc.

A volt gázszerelő egyik tőzsdei vállalata ugyancsak jelentős beruházásra készül. December 8-án rendkívüli közgyűlésen a Konzum Nyrt. cégvezetése felhatalmazást kért a részvényesektől a saját tőke 521 milliós szintről öt év alatt 30 milliárd forintra, a jelenlegi majdnem hatvanszorosára emelésével kapcsolatban. Mészáros ezt a céget használta fel arra, hogy többségi tulajdonosa lehessen a nukleáris erőművekkel foglalkozó cseh Královopolská Ria magyarországi leányvállalatának, mely jelentős szálakat fűzhet a Paks II.-höz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.