Mintegy 47 milliárdnyi taót utalt sportszervezeteknek az OTP

A bank a legnagyobb taodonor: minden hetedik adóforint tőlük érkezett.

MN
2017. 11. 30. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 47 milliárd forintot fizetett az államkassza helyett látványcsapatsport-szervezeteknek az OTP az elmúlt hat évben. Ezzel a bank a legnagyobb taodonor, hiszen minden hetedik adóforint tőlük érkezett a sportba – írja a G7.hu.

Azt a banknál nem árulták el a portál kérdésére, hogy az adóforintok konkrétan mely sportszervezetnél kötöttek ki, annyit azonban elmondtak, hogy a szponzorációhoz hasonlóan a tao esetében is a labdarúgást és a kézilabdát részesítik előnyben, ezen belül főleg utánpótlás-nevelésre adnak pénzt.

A legnagyobb cégek közül az OTP-hez hasonló részletességgel senki nem számol be a taotámogatásokról, pedig nagyon sok vállalat élt a számára is megtakarítást jelentő lehetőséggel az elmúlt hat évben.

A portál azt írja, a Magyar Telekomnál elmondták: kisebb szervezeteknek adtak ezen a csatornán pénzt, ám arról már nem kívántak nyilatkozni, hogy mennyit. A cég éves jelentéseiből az derül ki, hogy 2011 óta több mint 23 milliárd forint értékben vettek igénybe adókedvezményt, ennek nagy része azonban egészen biztosan nem a taorendszerhez kötődik, a vállalat ugyanis korábbi fejlesztései miatt is jogosult volt erre.

Az E.On-csoport annyit közölt, hogy a tao keretében is a vízilabdasportot támogatják. A Mol nem reagált a taotámogatással kapcsolatos kérdésekre, és a lap által megkeresett külföldi tulajdonú nagyvállalatok többsége sem válaszolt. A Richter közölte: mivel hosszú távú beruházási kötelezettséget vállaltak, csak minimális társasági adót fizetnek, de sporttámogatásra ebből sem fordítanak.

A külföldi cégek közül egyébként a GE tűnik a legbőkezűbbnek, bár ez nem a cég éves jelentéseiből derül ki. A Budapest Honvéd SE tavaly nevesítette azokat a cégeket, amelyek hozzájuk utalták társasági adójukat, és ezek közül a legnagyobb összeg, több mint 26 millió forint épp a GE-től érkezett. Az Audi a beszámolói alapján egyáltalán nem utalt kluboknak, és a Mercedes is csak nagyjából 30 millió forintot (ők egy esetben még a támogatottat is nevesítették, 2012-ben a kézilabda-szövetségnek adtak 10 milliót). A Tesco is csak egyetlen évben élt a lehetőséggel: 2013-ban 78 millióval kínálták meg a magyar sportot – teszi hozzá a G7.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.