Nem tud zöld ágra vergődni az EU a rákkeltőnek tartott gyomirtóval

Egyelőre nem tudni, hogy a glifozát meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unióban.

MTI
2017. 11. 09. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok csütörtökön brüsszeli tanácskozásukon minősített többség hiányában ismét elhalasztották a glifozáttartalmú növényvédő szerek használati engedélyének öt évvel való esetleges meghosszabbításáról szóló döntésüket – írja az MTI.

Információk szerint tizennégy uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodás mellett halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Az Európai Bizottság 2016 júniusában a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtó használati engedélyének tízéves meghosszabbítására tett javaslatot. Végül tagországi ellenállásra – a végső döntés meghozataláig – tizennyolc hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbítás mellett döntöttek.

A környezetvédők azonnali tilalom mellett érvelnek, a termelői szakszervezetek a szer használati engedélyének tizenöt éves meghosszabbítását szeretnék elérni.

Október végén az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén arról határozott, hogy a glifozáttartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-ei határidővel be kell tiltani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.