Nyugdíjasok, figyelem! Egy összegben érkezik majd némi pénz

A járandóság folyósítása a többségnél automatikus, de vannak, akiknek kérelmezniük kell.

MN
2017. 11. 02. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos társadalombiztosítási szabályok meghatározzák, hogy amennyiben az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete eléri az 1 százalékpontot, akkor novemberben nyugdíjemelésben, ha nem éri el az 1 százalékpontot, akkor egész évre számított, egyösszegű nyugdíjegészítésben – kifizetésben – kell részesíteni a nyugdíjast, amelynek havi mértékét a következő év januárjában építik be a nyugdíjba, írja az Adózóna.hu.

A szakportál a KSH adatai alapján rámutat, hogy a 2,4 százalékos fogyasztóiár-növekedés, valamint a 2017 januárjában végrehajtott 1,6 százalékos nyugdíjemelés közötti különbözet 0,8 százalékpont. Vagyis a kormányrendelet a fentiekből következően úgy határoz, hogy „2017. november 1-jétől egyösszegű kifizetésben kell részesíteni a 2017. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülő személyt. A kifizetés összege a jogosult személy 2017. november havi ellátása összegének 9,6 százaléka.”

Eredetileg 1 százalékos emeléssel lehetett számolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.