Orbán Viktor vejének üzlettársa újítja fel a Károlyi–Csekonics-palotát

A református egyháznak odaígért épületet a West Hungária Bau renoválja 10,7 milliárd forintért.

Hava Nikita
2017. 11. 10. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

10,7 milliárd forintért újítja fel a West Hungária Bau (WHB) vezette konzorcium a műemléki védelem alatt álló Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest – derült ki a közbeszerzési adatbázisban található összegzésből. A WHB-n kívül a konzorcium másik két tagja a Build IT Mérnökiroda és az Épkar Zrt. Az utóbbi nemrég elnyerte a városligeti Olof Palme-ház hárommilliárd forintos felújítási munkálatait.

A Károlyi-palota felújításának előkészítése tavaly tavasszal kezdődött, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el a felújítás megtervezésének munkálatait. Később a kormány a református egyházzal kötött egy megállapodást a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére, miszerint a renoválás után a kormány az épületet az egyháznak ajándékozza.

Az épület felújításáról szóló közbeszerzést még a nyár közepén írta ki Lázár János Miniszterelnöksége. A pályázaton a már említett WHB vezette konzorcium és a Laterex Kft. indult, de az utóbbit kizárták, mert az ajánlattétel ötmillió forintos ajánlati biztosítékát nem megfelelő számlára utalta át. A húsz hónapig tartó rekonstrukció után a palotaegyüttes Múzeum utcai épületrésze protokolláris rendezvények, konferenciák, illetve bálok lebonyolítására lenne alkalmas, a Reviczky utcai szárny pedig irodai munkára, oda a Miniszterelnökség egyik szervezeti egysége költözne. A közbeszerzési felhívást úgy tették közzé, hogy abban a felújításra szánt összeg nem volt előre meghatározva.

A West Hungária Bau Paár Attila győri üzletember érdekeltsége, de a cégcsoport korábban Tiborcz Istvánnal üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna a részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek. A napokban látott napvilágot az a fotó, amelyen a miniszterelnök veje és Lázár János miniszter egy kávézóban tárgyalnak valamiről. Lázár a találkozót később azzal magyarázta, hogy személyesen az érintettől akart választ kapni egy, a parlamentben feltett kérdésre.

14,2 milliárdért újíthatja fel az Operaházat a West Hungária Bau Kft. által vezetett konzorcium. A Magyar Állami Operaház korszerűsítését korábban 9,2 milliárd forintra becsülték, de a szerződéses összeg végül 14,1 milliárd forintra szaladt fel. A WHB tavaly 25,4 milliárd forintos árbevételen szolidnak mondható, 2 milliárd forintos nyereséget ért el, ebből a tulajdonosok 1,1 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.