Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

A hitelminősítő a magyar államadósság további csökkenésére számít.

MTI
2017. 11. 10. 21:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A magyar szuverén besorolás kilátása immár két hitelminősítőnél pozitív: augusztusban a Standard & Poor’s is pozitív kilátást adott Magyarországnak.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Indoklásában kiemelte: a saját kritériumai által kialakított becslése szerint a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója az idén a hazai össztermék (GDP) 9 százalékára csökkent a 2014-ben mért 53 százalékról. A Fitch Ratings szerint a magyar NXD-pozíció fokozatosan közelít a cég listáján BBB osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós jelenleg –1 százalékos mediánértékéhez.

A hitelminősítő szerint e folyamat hajtóerői közé tartoznak a magyar folyómérleg-egyenleg magas többletei, az Európai Uniótól érkező folyósítások, valamint a magánszektorban és a közfinanszírozási szférában végbemenő külső adósságleépítés.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője az MTI-nek azt mondta: az eddigi stabil kilátás pozitívra javítása azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet.

Jobbágy Sándor, a CIB-csoport senior elemzője megjegyezte, hogy a Fitch Ratings döntése megegyezik a Standard & Poor’s augusztusi határozatával, amely szintén semlegesről pozitívra javította a kilátást.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kijelentette: „ez a felminősítés előszobája”, így – ha nem romlanak a gazdasági folyamatok – egy éven belül arra lehet számítani, hogy az adósságbesorolás egy fokozattal javul.

Forián-Szabó Gergely, az Amundi budapesti befektetési csapatának vezetője szintén azt emelte ki, hogy jövőre újabb felminősítésnek ágyaz meg a mostani bejelentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.