Tömeges felmondásokról írnak a Tescónál, a cég azonban cáfol

November 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek az érdekvédőkkel.

MN
2017. 11. 04. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázonganak a tescós dolgozók: úgy tűnik, papíron maradnak a vállalat sztrájktárgyalásokon tett korábbi ígéretei, egyelőre ugyanis nemhogy nőne az áruházlánc alkalmazottainak száma, hanem tovább csökkent az állomány – írja a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, közel negyven dolgozó mondott fel nemrégiben a vecsési Tescóban, köztük az üzletvezető is, mivel az áruházláncnál általánosan jellemző létszámhiány ellenére a cég központjából azt az utasítást kapták, hogy idén nem vehetnek fel újabb munkavállalókat. Vannak ugyan üzletek, ahol bővítik az állományt, azonban több olyan egység is működik az országban, ahol nem várható, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon előtt gyarapodik a létszám. A Magyar Idők információi szerint ennek indoklása a munkáltató részéről az, hogy az adott üzlet nem teljesíti az előre kalkulált nyereséget, ezért nincs keret újabb munkavállalókra. 

Úgy tudják, hogy a bérszámfejtéssel foglalkozó győri központi irodában is sorra mondanak fel a dolgozók, mivel az átlagosan bruttó kétszázötvenezer forintos fizetésüknél százezerrel többet kínálnak ha­sonló munkakörökben a környékbeli cégek, ahol ráadásul kevesebb a munka, és a felelősség is kisebb.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta: többen teljesen kimaradnak a különféle ösztönzők, jutalmak köréből, és változatlanul probléma az egyes egységekben az is, hogy a létszámhiány miatt túlóráztatással, a munkavégzés nehéz körülményeivel kell megküzdeniük a dolgozóknak. Bubenkó Csaba közölte: november 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek a vállalattal, ahol napirendre kerülnek az eddig rendezetlen kérdések.

A lap szerint akadnak olyan Tesco boltok is, ahol kilátásba helyezték a munka­vállalók, hogy amennyiben a decemberi bevásárlási szezonra nem enyhül a helyzetük, más áruházakban helyezkednek el. Úgy tudják, Vecsésen kívül felmerült a tömeges felmondás lehetősége például egyes Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyei, illetve Balaton környéki boltokban is, emellett több helyütt ismét fontolóra vették a dolgozók, hogy egységes tiltakozásukat fejezik ki nem teljesülő elvárásaik miatt.

A Tesco lapunknak elküldött reakciójában félrevezetőnek minősíti a Magyar Idők információját. „A Tesco a szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint jár el, a toborzás és a munkaerő felvétel folyamatos. A napilap tömeges felmondásokra vonatkozó állítása minden valóságalapot nélkülöz\" - közölte a cég sajtóosztálya.

Majd hozzátették, a Tesco nem adott ki utasítást a létszámok befagyasztására, éppen ellenkezőleg, „folyamatosan együtt dolgozik  a munkaügyi központokkal, önkormányzatokkal és a szakképző intézményekkel is a toborzás hatékonyságának növelése érdekében\". Szerintük a cég karrieroldalán is jól látszik, hogy a felvétel folyamatos. Mindemellett a Tesco jövő héten indítja a szezonális, minden áruházát érintő Karácsonyi toborzási kampányát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.