Újabb bankot vehet Szerbiában az OTP

Még az év vége előtt megkezdik a szerbiai Komercijalna banka privatizációját.

MTI
2017. 11. 11. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az év vége előtt megkezdik a szerbiai Komercijalna banka privatizációját, amelyre három érdeklődő van, közöttük az OTP Bank is – közölte szombaton a Vecernje novosti című belgrádi napilap.

A Komercijalna banka 41,7 százalékának tulajdonosa a szerb állam, 24,43 százalék az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 10 százalék pedig a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tulajdonát képezi.

A Vecernje novosti értesülése szerint a pénzintézet iránt az OTP mellett egy meg nem nevezett török bank, valamint az egyik legismertebb szerbiai vállalkozó, Miodrag Kostic is érdeklődik.

Az OTP Bank a legutóbb augusztusban terjeszkedett Szerbiában, akkor a görög érdekeltségű Vojvodjanska bankát, valamint annak egyéb érdekeltségeit szerezte meg, és így az OTP-csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nőtt, ezzel a hetedik legnagyobb szereplővé vált a nyugat-balkáni országban.

A Komercijalna banka tőzsdei értéke 258 millió euró, egy részvénye 1825 dinárt (4800 forint) ér, mivel azonban nyereséges pénzintézetről van szó, a Vecernje novosti szerint a vásárló ennél többet kellene hogy fizessen érte.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor kezdődhet meg a privatizáció, a banknak ugyanis jelenleg nincs vezetője. A végrehajtó bizottság korábbi elnöke, az osztrák Alexander Picker szeptember végén mondott le, újat pedig egyelőre nem neveztek ki. A pozícióra a lap információi szerint egy bankvilágból és egy biztosítási szektorból érkező jelölt pályázik.

A Komercijalna bankának az idei év első kilenc hónapjában mintegy 48 millió euró volt a nyeresége. Több mint kétszáz fiókja van Szerbia-szerte, piaci részesedése 12 százalék. A társaságnak emellett kilenc bankfiókja van Koszovóban, egy Montenegróban és egy Bosznia-Hercegovinában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.