Varga Mihály: A hitelminősítők szerint is jó úton jár Magyarország

A miniszter szerint a Fitch Ratings hazánk pénzügyi sérülékenységének jelentős csökkenését emelte ki.

MTI
2017. 11. 11. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország jó úton jár, ezt a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Varga Mihály elmondta: a Fitch Ratings – amely pénteken pozitívra javította a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, BBB– szintű osztályzatának kilátását – elsősorban Magyarország pénzügyi sérülékenységének jelentős csökkenését emelte ki. Saját módszertanuk szerint a nettó külsőadósság-mutató, amely az állam és a magángazdaság külföldi tartozásait jelzi, 2014-ben még a bruttó hazai össztermék (gdp) 53 százalékán állt, idén pedig már csak 9 százalék volt. Ez a folyamatos törlesztéseknek és a magas folyó fizetési többletnek is köszönhető – emelte ki a miniszter.

A Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság, és várakozásuk szerint 2019 végére a gdp 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta. Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni – jelezte Varga Mihály.

Nemcsak az adósság mértéke, hanem a szerkezete is fontos; a Fitch pozitívan értékelte a belföldi befektetők súlyának emelkedését és a devizaarány jelentős csökkenését is – fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte: a gazdasági növekedést a hitelminősítő várakozásai szerint a belső kereslet élénkülése fogja hajtani, köszönhetően a magas foglalkoztatottságnak és a bérek gyors emelésének. Az újrainduló hitelezés és az uniós források a beruházásokat fogják felpörgetni, és az európai országokból erős lesz a kereslet a magyar áruk iránt. Mint mondta, jól látszik, hogy külföldön is elismerik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásait, csak a mértékben van eltérés a kormányzati várakozáshoz képest.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már kettő, a Fitch és a Standard & Poor’s is a felminősítésre utaló pozitív kilátást tart érvényben. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adva van, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarország – jelentette ki a miniszter az NGM közleménye szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.