Varga Mihály megvámolná a kínaiakat

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezért fontos a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása.

MN
2017. 11. 30. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-ban már versenyeznek a Kínából érkező áruk vámkezeléséért. A versenybe kedvező feltételekkel Magyarország is beszállt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek csütörtökön. Noha a vám jórészt az unió bevétele, ám az összeg húsz százaléka az ügyintéző tagállamot illeti – magyarázta. Így 44 milliárd forintnyi vámbevételről beszélhetünk itthon szeptemberrel bezárólag, amely összegből a magyar költségvetésbe kilencmilliárd forint jutott.

Varga szerint ezért fontos a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása is, ezen az úton juthat jelentős mennyiségű kínai konténer hazánkba. „A magyar gazdaság komoly hasznot remélhet a beruházásból, hiszen ennek révén az ország meghatározó szerephez juthat az uniós és a nemzetközi kereskedelemben.” Mindezt arra alapozza, hogy az utóbbi időben húsz százalékot meghaladó volt az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. A konténereket illetően dicsérte a magyar vámhivatal szolgáltatásait, mondván, azok „ma már átlagosan 23 perc alatt végzik el a vámkezelést”, szemben más uniós országokkal, ahol az átlagos idő órákban mérhető, de egyes régiós versenytársainknál napokig is nyúlhat.

Az import esetében forgalmi adóval is számolni kell, az importáfa összege pedig már most több mint 1300 milliárd forint. Sőt egyes számítások szerint egyforintnyi vámbevétel további 33 adóforintot termelhet – mondta Varga Mihály.

A Budapest–Belgrád vasútvonal az utóbbi években valóságos szimbólumává vált Magyarország „keleti nyitásának”, de egyelőre nem a legjobb értelemben. Sok sebből vérzik ugyanis a projekt: uniós vizsgálat, magas költségek, megkérdőjelezhető kihasználtság, versenyképes alternatív útvonalak szerepelnek az ellenérvek között. A projekt megvalósíthatósági tanulmányát ráadásul tíz évre titkosították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.