Csúcsot döntött a Liszt Ferenc repülőtér forgalma

Novemberben is egymilliónál többen fordultak meg a terminálokon, amire még sohasem volt példa korábban.

MN
2017. 12. 04. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a 14 százalékot meghaladó utasforgalom-növekedés a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ennek köszönhetően csak novemberben 1 025 501 utas fordult meg a légikikötőben – tudósít a Turizmus Online cikke.

A repülőtér történetében még nem fordult elő, hogy a novemberi forgalom elérte volna az egymillió utast. Mivel december közepén elindul a karácsonyi és az év végi forgalom, nagy valószínűséggel megjósolható, hogy az idén a forgalom megközelíti vagy meg is haladja a 13 millió utast, jócskán megdöntve a tavalyi, 11,4 millió fős rekordot.

A dinamikus forgalomnövekedés a téli hónapokban sem áll meg. Az előrejelzések szerint várható ugyan némi természetes forgalomcsökkenés minden év január–februárjában, így 2018-ban is, de az elmúlt években Budapesten egyre kiegyenlítettebb a repülőtér teljesítménye.

Ebben egyebek mellett az is közrejátszik, hogy csak a 2017/18-as téli menetrendben 14 új járat indul Budapestről, vagy a meglévő útvonalakon növelik a járatszámot, illetve a kapacitást a légitársaságok.

Az idei téli szezonban – egyebek mellett – új járatok indultak a Kanári-szigetekre és Marokkóba is a Wizz Air, illetve a Ryanair kínálatában. Decembertől pedig visszatér Budapestre a spanyol Iberia légitársaság a madridi járatával.

A Budapest Airport szerint fontos eredmény, hogy a forgalom növekedése nem jár a környezeti terhelés növekedésével, hiszen a néhány évvel ezelőtti visszaesés óta a fel- és a leszállások száma lényegesen lassabban növekszik, mint az utasok száma. Ez úgy lehetséges, hogy a légitársaságok igyekeznek nagyobb kihasználtsággal indítani járataikat, és sokszor nagyobb befogadóképességű repülőgépeket állítanak forgalomba a budapesti járataikon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.