Félmillárdos hitelből jutottak földhöz Tiborczék

Mészáros Lőrincék pedig egymilliárdos hitelből fedezték a földvásárlásaikat.

MN
2017. 12. 04. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint félmilliárd forintért vásárolt összesen 492 hektár állami földet Bicske és Mány térségében Tiborcz István nővérével és édesapjával közösen. A 24.hu összesítése szerint Tiborczék az 559 millió forintot banki kölcsönből fedezték. A földvásárlások miatt a miniszterelnök vejének saját nevére is került 180 milliós banki adósság.

A portál megjegyzi, a Gránit Bank, amely rendszeresen finanszírozza Tiborcz és barátja, Szivek Norbert MNV-vezérigazgató milliárdos ingatlanprojektjeit, a család minden tagját ellátta földhitelekkel. Tiborczékat jelenleg 12 hitelszerződés köti a pénzintézethez.

Orbán Viktor jó barátja még Tiborczéknál is nagyobb pénz fektetett be állami földekbe. Mészáros Lőrinc és a szűkebb családja, a felesége, két lányuk és fiuk együttesen 1257 hektárt vásárolt meg, ami 12 és fél városligetnyi területnek felel meg.

A 24.hu szerint a főként vasútberuházásokban utazó R-Kord Kft. és a többi Mészáros-érdekeltség jelzálogterhei a nyáron elérték a 10 milliárdos nagyságrendet. A portál úgy tudja, Felcsút polgármestere a szántókért eközben több mint 1 milliárd forintot saját zsebből fizetett ki, de a család tagjai, beleértve őt magát is, 1 milliárd 154 milliós hitelt is felvettek, amelyet az OTP fizetett ki.

Az is figyelemre méltó, hogy Mészáros Lőrinc testvérének szántóit és a családi mezőgazdasági cégek, például a Búzakalász 66 Kft. haszonbérleti területeit is beszámítva összesen 3800-3900 hektár került az érdekeltségi körükbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.