Hangrögzítés: 18 milliós bírságot kapott az OMV

Az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltettek.

MN
2017. 12. 11. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20 millió forintos maximumhoz közeli bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az OMV-re az elektronikus megfigyelőrendszereivel kapcsolatos adatvédelmi jogszabálysértések miatt.

A HVG.hu azt írja: állampolgári panasz alapján indult az eljárás annak kapcsán, hogy az OMV „a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása” érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata során arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálat során kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, és ez alapján megbecsülhető, hogy akár több százezer ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért 18 millió forintra büntették az olajcéget.

A portál hozzáteszi: az elektronikus eszközökkel való megfigyelés ügyében az Ormós Ügyvédi Iroda szerint egy fontos tanulság, hogy most „csak” 18 millió forint volt a bírság, a jövő májusban hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint – az egyenes arányosítás szabályát alkalmazva – ugyanis ez az ügy akár ötmilliárd forintjába is kerülhet majd egy OMV kaliberű vállalatnak.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.