Idén két aranyvasárnap is lesz az üzletekben

Ma már kisebb a jelentőségük az adventi hétvégéknek, vegyesen alakul a boltok ünnepi nyitvatartása.

MN
2017. 12. 01. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel idén december 24-e vasárnapra esik, megoszlik a kereskedők álláspontja arról, mikor is hivatkozzanak a nyitvatartásban az aranyvasárnapra: 17-én vagy 24-én – írja a Blokkk.com elemzése. Az aranyvasárnap a hagyományosan az ünnepi bevásárlás csúcsa, bár lehet, hogy az úgynevezett fekete péntek – amely idén november 24-én volt – egyes áruházakban már lekörözte. A kereskedelmi oldal szerint most érdemes jobban figyelni a boltok ünnepi nyitvatartását.

A bronz, ezüst, arany hétvégék jelentősége régen, az 1990-es évek előtt nagyobb volt, mert akkor még nem volt szokás a vasárnapi nyitvatartás, de ezeken a napon szinte minden bolt kinyitott. Jogszabály egyébként erről nem rendelkezik, csak a karácsonyi annyit ír elő, hogy december 24-én legkésőbb 14 órakor be kell zárni, illetve 25-én és 26-án is kötelező a zárva tartás, kevés kivétellel, ilyenek például a benzinkutak és az alkalmazott nélkül, tulajdonossal a pult mögött dolgozó kisboltok.

Idén az Árkád Budapest december 24-ét tüntette ki az aranyvasárnapi minősítéssel, igaz csak 14 óráig lehet nyitva. A bronzvasárnap így 10-én lesz. A Praktiker is így hirdeti meg ünnepi hétvégéit, azzal, hogy advent első vasárnapjaként december 3-át is besorolja az ünnepi nyitvatartásba, viszont aranyvasárnap, december 24-én nem nyitnak ki – egyes nagyáruházak és kisboltok is már korábban is kihagyták ezt a fél napot.

A Mammut bevásárlóközpont már december 3-án elstartol a bronzvasárnappal, így aranyvasárnap 17-ére esik ott. Vannak még jó néhányan, amelyek december 17-ét választották aranyvasárnapnak. A BKK is megjelöl bronz-, ezüst-, aranyvasárnapot, a közlekedési társaságnál a sor december 3-án indul.

A Hegyvidék Bevásárlóközpont csak advent szerint sorolja fel a vasárnapokat, nem jelöli a bronz, ezüst, arany hétvégéket az ünnepi nyitvatartásában. A Kika is hasonló módon adja a vásárlók tudtára ünnepi nyitvatartását. Premier Outlet csak az ünnepi nyitvatartást jelöli meg, nem tesz különbséget bronz, ezüst vagy arany színezet szerint. A hipermarketeknél december első napján egy röpke áttekintés során még nem volt nyoma a fényesebben csillogó hétvégéknek. Úgy tűnik, WestEnd sem kapkodja el a dolgot.

A hagyományoknak megfelelően a boltok jelentős része a decemberi hétköznapokon is hosszabb nyitvatartással várja a vásárlókat, de például az IKEA hagyományosan, a Penny Market viszont első alkalommal nem nyit ki december 24-én. Vegyes képet mutatnak a piacok, lesz, ahol kinyitnak 24-én délelőtt, lesz, ahol nem. A boltoknál is hasonló a körkép, sok kisbolt sem húzza fel a redőnyt ilyenkor, de az élelmiszerboltok általában várják a vásárlókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.