Mário Centeno portugál pénzügyminiszter lesz az eurócsoport új elnöke

Pártonkívüli, de a szocialista portugál kormány tagja kerül a szakminisztereket tömörítő csoport élére.

MTI
2017. 12. 04. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mário Centeno portugál pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok tárcavezetőinek brüsszeli értekezletén.

Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai.

A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja.

Szakértők szerint a papírforma érvényesült, ugyanis a legnagyobb esélyesnek az 50 éves Centenót tartották, aki hivatalosan független politikusként tagja a szocialista portugál kormánynak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.