Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Roham: javában zajlik a visszacserélési hullám

A legtöbben ruhával, illetve elektronikai cikkel keresik fel a boltokat karácsony után.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 31. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez képest idén is nagyjából ugyanannyian rohamozták meg az üzleteket karácsony után – derült ki a Magyar Nemzet körkérdéséből. Jellemzően két ünnep között cserélik ki az ajándékokat a vevők, és bár a kereskedők nem kötelesek cserélni vagy visszavenni a termékeket – ha nem hibás –, a cégek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha megvan a blokk és az áru sértetlen, kicserélik.

A Marketing Commando még az ünnepek előtt készített egy felmérést a tárgyban, az általuk megkérdezett cégek tapasztalatai szerint az ajándékvásárlók 5–10 százaléka szokott cserélni, többségük karácsony és szilveszter között, míg a többiek január első heteiben. Megkerestünk néhány üzletláncot, hogy mik a tapasztalataik az első napokról. Lapunknak a Tesco úgy nyilatkozott, hogy a nyolc legnagyobb forgalmú áruházunkban azt látták, hogy a szokásos vagy annál némileg kevesebb visszáru, minőségi kifogás vagy elégedettségi garanciás visszavételük, cseréjük volt. A vásárlók jellemzően játékokat és elektronikai cikkeket hoznak vissza karácsonyt követően. Éppen a Tescónál járt pórul egy édesapa, aki az üzletláncban vásárolt Legót kibontva csak újságpapírt és hamis építőkockákat talált. A cég szerint csak két vásárló számolt be hasonlóról, tőlük személyesen is elnézést kértek, a termék árát visszafizették és egy másik Lego termékkel kárpótolták a vásárlókat.

Az Auchannál azt tapasztalták, hogy a korábbi évekhez hasonló számban jöttek a vevők vissza- vagy kicserélni a termékeket, mert jellemzően több egyforma vagy hasonló ajándék került a karácsonyfa alá. Az üzletláncnál 30 napjuk van a vásárlóknak az áruk kicserélésére. A Media Markt eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest kevesebben cseréltek vissza karácsonyra kapott műszaki cikket, ami arra utal, hogy idén körültekintőbben választhattak ajándékot a vásárlók. A karácsonyra vett műszaki cikkeket többnyire szubjektív szempontok miatt vitték vissza: nem tetszett a színe vagy több ugyanolyan terméket kapott karácsonyra a megajándékozott. A vevők az üzletláncnál karácsonyra vásárolt, ajándékba kapott, bontatlan termékeket a vásárlást igazoló fizetési bizonylattal január 31-ig bármelyik áruházba visszavihetik, igény esetén az árát levásárolhatják vagy ajándékkártyára feltöltethetik, amennyiben sértetlen, hibátlan, ép állapotban hozzák vissza a vásárlást igazoló eredeti számlával együtt.

Az Aldi sem tapasztalt kiugró jelenséget, miután vásárlóinak két hónapjuk van a cserére. A cég szerint különösen a ruházati termékek esetében értékelik vásárlóik ezt a lehetőséget, hiszen kockázat nélkül megvehetik a nekik tetsző vagy ajándékba szánt ruhadarabot, cipőt, amit otthon, nyugodt körülmények között felpróbálhatnak, és amennyiben nem megfelelő a méret, akkor a következő vásárlás során egyszerűen kicserélhetnek bármelyik üzletben. A társaságnál – mivel számos különböző terméket vásárolnak vevőik – minden árukategóriából akad példa cserére, ám legjellemzőbb a ruházati termékek nem megfelelő méret miatti cseréje, ami viszont természetes jelenség, különösen a gyermekruhák esetén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.