Széles Gábor: Irán Ikarus buszok gyártására készül

Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke ezer busz szállításáról kötött szerződést.

MN
2017. 12. 05. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán hosszabb távú terve, hogy Ikarus autóbuszokat gyártson, ezért most a legfontosabb feladat a szakmai partnerek megtalálása és a tárgyalások megkezdése a gyár­tás előkészítéséről – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke. Mint mondta, a partnercéget néhány héten belül kiválaszthatják a felajánlott háromból. Széles Gábor, aki Varga Mihály miniszter mellett tagja volt a hétvégén Iránba látogató magyar de­legációnak, és ott ezer busz szállításáról kötött szerződést, kifejtette, hogy az Ikarus évente háromezer autóbusz gyártását tervezi, ebből kétezret a külpiacokra szán. Megkezdték a tárgyalásokat az orosz partnerekkel, amelyről még nem árult el részleteket, de úgy vélte, egyre biztosabb, hogy a Kamaz lesz a cég partne­re. Kína legnagyobb autóbuszgyártójával, a Yinlonggal a nyáron alapítottak vegyesvállalatot.

Az iráni a harmadik pillére a stratégiának – mondta. Az ottani elvárások és a műszaki követelmények mások, ez a fej­lesztési kapacitásokat illetően komoly kihívást jelent az Ikarusnak, de a beruházásoknak köszönhetően ele­get tudnak tenni a megrendelői elvárásoknak. Iránba városi és re­gionális, szóló és csuklós buszt szállítanak, a járművekbe Euro 4-es és Eu­ro 5-ös környezetvédelmi norma szerint készült motorokat építenek, ugyanis az ottani finomítói adottságok miatt nem áll rendelkezésre olyan tisztaságú üzemanyag, amely az Euro 6-os motornál szükséges.

A nagy európai gyártókra vonatkozóan pedig a Volvóval, az MAN-nel vagy akár az Ivecóval való rendkívül jól alakuló kapcsolatokról számolt be.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.