Szijjártó nem adja fel a déli nyitást, most Ghánával próbálkozik

Bár a napokban négy afrikai kereskedőházat záratott be a külügy, Ghánához azért nagy reményeket fűznek.

MTI
2017. 12. 01. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ghána az egyik legdinamikusabban növekedő ország Afrikában, és ez a kontinens lesz az elkövetkező időszakban a globális gazdasági növekedés legfontosabb forrása – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ghánai tárgyalásai után.

Szijjártó kétnapos accrai látogatásán egyeztetett a ghánai kormány több tagjával, köztük a külügyminiszterrel, a távközlési és a vállalkozásfejlesztési miniszterrel.

Eközben újra nyitotta Accrában a csaknem harminc éve bezárt magyarországi nagykövetséget, illetve megnyitott egy háromszáz fős ghánai–magyar üzleti fórumot is.

A külügyminiszter szerint a magyar déli nyitás stratégiája keretében 29 százalékkal nőtt a magyar export a térségbe, ezért is döntött a kormány úgy, hogy újranyitja a ghánai nagykövetséget, és megalakítja a ghánai–magyar üzleti tanácsot, amelytől a magyar vállalatok még nagyobb sikerét várja a térségben.

A déli nyitás dicsérete minimum furcsának hangzik azután, hogy a külügyi tárca alá tartozó Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. tizennégy kereskedőházat zár be – ebből négyet Afrikában (Afrikai régió, Dél-afrikai Köztársaság, Marokkó, Szubszaharai régió), ötöt pedig Dél-Amerikában (Brazília, Chile, Ecuador, Mexikó, Peru).

A bezárt intézetek közül volt olyan, ami csak egy évig tartott nyitva, üzemeltetésük együttesen 600 millió forintba került a magyar államnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.