Üveggyűjtésre kötelezik a boltokat

Az új szabályozás a jövő év elején lépne életbe, ám a rendeletet még nem hirdették ki.

Bodacz Péter
2017. 12. 14. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól kötelező lesz visszavenniük a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak a használt tárolóüvegeket – derül ki az előterjesztésből, amelyet a napokban tettek közzé a Kormány.hu-n. A Földművelésügyi Minisztérium által készített rendelettervezet alapján a kötelezettség nem betétdíjas rendszer lenne – amikor pénz ellenében lehet az üvegeket csereberélni a boltban –, hanem üveggyűjtő konténereket kellene kitenniük az üzleteknek, vagy a boltban egyszerűen bevenni az üveghulladékot. Bár az előterjesztésben jelzett határidő vészesen közeleg, a palackok, befőttesüvegek kötelező átvételéről szóló rendeletet még nem hirdették ki, így kérdés, hogy lesz-e ideje az érintett üzleteknek felkészülni a feladat ellátására.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a legalább háromszáz négyzetméteres üzletek jellemzően elég nagy forgalmat bonyolítanak le ahhoz, hogy ne jelentsen gondot megfelelni a jogszabályi előírásoknak. A kisebb üzleteknek ugyanakkor igen nagy kihívás lenne a feladat ellátása, ezért jó hírnek nevezte, hogy ezek kimaradnak a szabályozásból. Az egyetlen nehézséget az jelentheti, ha marad az előírás hatálybalépésének január elsejei dátuma, addig ugyanis biztosan nem fognak tudni felkészülni azok a boltok, amelyeknek nincs szelektív hulladékgyűjtő szigetük. A főtitkár egyébiránt úgy tudja, hogy a vonatkozó rendelet késedelmes kihirdetése miatt tolódik a határidő is, ám hogy mennyivel, egyelőre nem tudni.

Arra vonatkozóan nincs adata a kereskedelmi szövetségnek, hogy az új előírás hány üzletet érint országszerte, de mint Vámos György fogalmazott, a szelektív hulladékkezelés a nagyobb üzleteket üzemeltető multiláncoknál eddig is jellemző volt. A költségeket illetően a főtitkár nem akart becslésekbe bocsátkozni, mivel ezek több helyi adottságtól is függenek; ha a jogszabályi előírásoknak való megfeleléshez valószínűleg elegendő beszerezni néhány konténert, ám a kiadások azon is múlnak, hogy milyen gyakran kell őket üríteni.

Még több CBA kerül eladósorba?

Miután Baldauf László CBA-alapító elhagyja a kiskereskedelmi láncot, a társaság több vezetője is elgondolkodott, hogy a távozás útjára lépjen – értesült a Portfólió.hu. A gazdasági portál korábban arról számolt be, Baldauf legjobb boltjainak üzemeltetési jogait átadta a Lidlnek. A CBA illetékese ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy Dienes Zoltán felügyelőbizottsági elnökön kívül más további vezetőségi tagok nem adnak át jogokat. A Lidl Baldauftól hét központi helyen lévő CBA-üzletet vett meg eddig, de a Porfólió úgy tudja, a hazai hátterű üzletlánc vezetői a Sparral is tárgyalásokat folytatnak. A Spar közölte: nem zárkóznak el újabb akvizícióktól. Ez egyébként üzletpolitikájuk része, hiszen ilyen célokra csak az idei évben közel 23 milliárd forintot fordítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.