Bod Péter Ákos és Mellár Tamás: A szegények szegények maradtak

A professzorok szerint az egykulcsos adó csak a gazdagoknak hozott a konyhára, ráadásul a forintromlás és az eladósodottság is visszafogta a fogyasztást.

Hajdú Péter
2018. 01. 30. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több oka is van annak, hogy a magyar háztartások fogyasztásának növekedése látványosan elmarad a régió országaitól – nyilatkozta lapunknak Bod Péter Ákos. A Corvinus-egyetem közgazdászprofesszorát arról kérdeztük, mi magyarázza, hogy míg a magyar háztartások fogyasztása 2002 és 2016 között mindössze 14 százalékkal nőtt a GKI elemzése szerint, addig ugyanez idő alatt Lengyelországban 54, Szlovákiában 42, Csehországban pedig 36 százalékkal bővült a fogyasztás.

A professzor szerint meghatározó tényező, hogy mindhárom országban gyorsabb volt a növekedés, mint nálunk – a válság előtt ugyanúgy, mint 2008 után. De hozzájárult a magyarországi fogyasztás bővülésének lassúbb üteméhez az is, hogy a 2000-es évek elején jelentősen megnőtt a magyar háztartások eladósodottsága, amit aztán vissza is kellett fizetni. Erősítette ezt a hatást, hogy ez az adósságtömeg a devizahitelezés következtében extra módon megterhelte az emberek pénztárcáját. Vagyis az emelkedő jövedelmeknek egyre nagyobb hányadát kellett a hitelek visszafizetésére fordítani. Különösen a forint értékvesztése miatti adósságnövekedés esett e tekintetben nagy súllyal a latba.

A forint romlását más tekintetben is figyelembe kell venni. Miután ugyanis a magyar valuta jobban gyöngült, mint a többi visegrádi ország fizetőeszköze, euróra számítva még nagyobb lehet lemaradásunk a fogyasztást tekintve. De a jövedelmi olló nyílása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nálunk csak mérsékelten nőtt a háztartások fogyasztása. Az egykulcsos adó bevezetésével ugyanis a gazdagabbak jártak jól, hiszen nekik csökkent az adófizetési kötelezettségük, míg a szegényebb rétegeknek nőttek a terheik, s így kevesebb jut fogyasztásra.

Mellár Tamás szintén a jövedelmek egyenlőtlen eloszlásának tulajdonítja, hogy hazánkban töredéke volt csak a fogyasztás bővülése a régiós országokéban mértnek. A Pécsi Tudományegyetem közgazdászprofesszora szerint ugyanis hiába a nagyobb fogyasztási hajlandóság, ha nagy többségnek nincs miből fogyasztania. Ezzel szemben a legfelsőbb két tizedbe tartozóknak hiába nő jelentősen a jövedelmük, ha nekik kisebb a fogyasztási hajlandóságuk, mert inkább befektetik a vagyonukat. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002 és 2008 között dinamikusan bővült ugyan a fogyasztás, azonban ez nem teljesítményre alapozva történt, hanem hitelből. Ennek következtében a családok a jövedelmük egyre nagyobb hányadát költötték és költik a hitelek törlesztőrészleteinek fizetésére, s így nem marad fogyasztásra. A GKI kutatói hasonló okokkal magyarázzák tanulmányukban a lemaradó magyar fogyasztást. E szerint leszakadásunkért elsősorban a 2006-ig tartó költekezés után elkerülhetetlenné vált kiigazítás, a Magyarországot különösen erősen érintő 2008–2009-es világgazdasági válság, majd a következő újabb kiigazítás, a Széll Kálmán-terv a felelős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.