Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Munkabeszüntetés a hatvani Boschnál

Sztrájk lesz szerdán, miután tárgyalásos úton nem tudtak megállapodni a cég vezetésével.

Facsinay Kinga
2018. 01. 23. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlan lépésre szánta el magát a hatvani Bosch-üzemben dolgozók egy része: figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán kilenc és tizenegy óra között a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HADFSZ) felhívására. A Robert Bosch Elektronika Kft. 6000 dolgozójából mintegy 1300 főt képviselő szakszervezet az elmúlt hetekben hosszas tárgyalásokat folytatott a cégvezetéssel az idei béremelésről, hiába. A tárgyalások január 12-éig nem vezettek eredményre, majd a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta. A Bosch nem kívánta bérajánlatát nyilvánosságra hozni. Mint a szakszervezet alelnökétől, Janik Tamástól megtudtuk, a dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését – háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot – és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől. Mint azonban közleményében a szakszervezet megjegyzi: „a munkáltató döntése alapján január 1-től – a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű – béremelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését.”

Különösen nagy csalódás a munkavállalók számára a cégvezetés elzárkózása a jobb ajánlattól, mert tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést sikerült kiharcolniuk. Így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak Janik Tamás megítélése szerint. Mostani 15 százalékos követelésük helyett a cégvezetés végül 8 százalékos béremelésről döntött, méghozzá egyoldalúan, amit semmiképpen sem tart kielégítőnek az érdekképviselet. Miután tagjaik körében nagy a sztrájk támogatottsága, eldöntötték, hogy szerda délelőtt átmenetileg felfüggesztik a munkát.

A német Bosch-csoport egyébként 2013 óta stratégiai partnere az Orbán-kormánynak, és már többször kapott munkahelyteremtő támogatást az államtól. Így például 2016-ban 19 milliárd forintos beruházást valósított meg a hatvani gyárában, aminek révén 601 új munkahelyet hozott létre. A fejlesztéshez a kormány 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A Bosch az idei évtől közép-kelet-európai logisztikai központot telepít Hatvanba, amivel 250 új munkahelyet teremt a régió munkavállalói számára.

A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését -reagált dolgozói elégedetlenségére a cégcsoport. Közleményükben leszögezték: Decemberben kezdték meg a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-as béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók idei bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő. A sztrájkot a cég tudomásul veszi és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el -írták.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.