Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Óriáshitelt vettek fel magyar egyetemekre

A Testnevelési Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem fejlesztésére 92 millió eurót folyósított az Európa Tanács Fejlesztési Bankja.

B. M. L.
2018. 01. 26. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a magyar kormány kölcsönből fogja megoldani a Testnevelési Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tervezett felújítását és fejlesztéseit: az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) ugyanis 635 millió euró értékben hagyott jóvá hitelt hat különböző fejlesztési projektre, amelyből 92 millió eurót az Orbán-kabinet nyert el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a majd 28 milliárd forintot miként osztják el a két beruházás között. A CEB indoklásában szerepel, hogy mindkét egyetemet – ahol 22 ezren tanulhatnak mintegy 1300 tanártól – vonzóbbá tennék a helyi és a külföldi diákok számára. Egyébként mindkét egyetemnél a kivitelezési munkákat már korábban a ZÁÉV nyerte el, és a zalaegerszegi cégnek ez a harmadik, jelenleg zajló egyetemi projektje, ugyanis Kecskeméten a Pallas Athéné Egyetemet is ez a cég építi. A ZÁÉV Építőipari Zrt. az Orbán-kormány egyik kedvelt cége, s Mészáros-közeli vállalatként emlegetik.  

A Testnevelési Egyetem átfogó fejlesztéséről egyébként 2015 decemberében döntött a kormány. Az új kampusz három 30 ezer négyzetméteres területből (10 hektárnyi) jönne létre: a TE jelenlegi, 30 ezer négyzetméteres területein, az elköltöző sportkórház felszabaduló épületeiben, illetve a Csörsz utcai sporttelep területén. A 11,9 milliárd forint értékű első fázisban az egyetem szomszédságából elköltöző Sportegészségügyi Intézet (sportkórház) épületei újulnak meg, ahová az egyetem a munkálatok végén beköltözik.

A második ütem idén áprilisban indul a tervek szerint a TE jelenlegi területén, ebben az intézmény jelenlegi főépületen kívül minden mást lebontanak. A várhatóan 2020-ig tartó második ütemben az egyetem működését biztosító sportinfrastruktúra épül ki. A sportpályák a mostani főépület körül jönnek létre ki egy olyan L alakú épületet alkotva, amelynek tetején kültéri sportfelületek lesznek zöld tetővel, alatta pedig 200 méteres atlétikapálya, 400 fős sportkollégium, vívócsarnok, tornacsarnok, lőtér, küzdősportok helyszínei, 50 méteres versenyuszoda és multifunkcionális pályák.

A Pécsi Tudományegyetem egy új orvoskari épületet kap, és ez a 11 200 négyzetméteres új egység a pécsi Modern városok program központi eleme lesz. A megvalósításra 30 hónap áll rendelkezésre, a beruházás látványos része tavasszal indulhat meg. A nemzetközi szintű és hallgatóbarátnak hirdetett kampusz ötszintes, legyező alakú épület lesz, amely kapcsolódik a jelenlegi oktatási tömbhöz. Ráadásul 20 ezer négyzetméteren megújítják a Szigeti úti telephely zöldterületeit is. Az új orvosi kar építése mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a kontraktus opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A további tervek része, hogy a kampusztól délre eső területen 2700 négyzetméteres, új fogászati klinika épül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2 milliárdos forrásából, de a klinika kivitelezőjét még nem ismerjük, ugyanis a közbeszerzési eljárást szintén tavasszal írhatják majd ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.