Megvan a bérmegállapodás a Bosch hatvani gyárában

Január 24-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók.

MN
2018. 02. 05. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejött a bérmegállapodás a Bosch hatvani gyárában – tájékoztatta a munkavállalói és a munkaadói oldal hétfőn az MTI-t.

A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének (HADFSZ) elnöke kijelentette: a dolgozói érdekképviselet követeléseit nagyrészt teljesítő, kompromisszumos bérmegállapodás született a magyarországi Bosch-csoport és a HADFSZ között.

Janik Tamás elmondta, a hatvani üzemben január végén megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkot követően a munkaadói oldallal folytatott tárgyalásokon sikerült nemcsak alapbéremelést, hanem egyéb szociális, a munkavállalói hangulatot javító elemeket is tartalmazó konszenzusos javaslatcsomagot kidolgozniuk.

Elmondta azt is, hogy ennek jóváhagyására vagy elvetésére öt napjuk volt a dolgozóknak, akik végül 74 százalékos arányban éltek a megállapodástervezet véleményezésének lehetőségével, végül a szavazásban részt vevők 94 százaléka támogatta a tervezetet.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a meggyőző arányú pozitív felhatalmazás birtokában írták alá a vállalat képviselőivel a megállapodást, amelyben 12 százalékos egységes alapbéremelés, valamint a negyedéves jelenléti bónusz bevezetése mellett munkaidő-kedvezmény és a karácsonyi időszakra vonatkozó pótlékok jelentős emelése is szerepel.

Mint korábban megírtuk, a HADFSZ és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését (háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot) és – miután idén ünnepli 20 éves fennállását az elektronikai gyár – jubileumi prémium kifizetését kérte a cégvezetéstől.

Január 24-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók, a szakszervezet úgy becsüli, az első műszakba beosztott fizikai dolgozók 80–90 százaléka, mintegy ezer fő vehetett részt. A cégvezetés lapunknak elküldött közleményében 841 sztrájkolóról tudott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.