Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Milliárdos összeget ítéltek meg a Buda-Cashnek

A pert a brókerház indította a Saxo Bank A/S ellen.

MN
2018. 02. 16. 16:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítéletet hirdetett a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a Saxo Bank A/S perében a Fővárosi Törvényszék. A pert a brókerház indította. A bíróság az alperes Saxo Bankot arra kötelezte, hogy fizessen a Buda-Cashnek 1,17 milliárd forintot és 2,5 millió eurót, valamint ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait. Ezt meghaladóan a bíróság a keresetet elutasította. A Buda-Cash Brókerház 79 százalékban lett pernyertes, ezért 27 millió forintot követelhet perköltségként az alperestől.

A felek 2003 óta álltak üzleti kapcsolatban, az alperes kereskedési platformot biztosított a felperes és ügyfelei számára, a kereskedési és letéti számláit vezette. A Buda-Casht 2015 januárjában szólította fel arra a Saxo Bank, hogy a nagy összegű negatív egyenleget mutató számlájára utaljon fedezetet. Ennek a problémának a megoldására a felek január 18-án megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy azonnali, nagy összegű tartozás megfizetésének hiányában is fennmaradjon az üzleti kapcsolat. A Buda-Cash a megállapodásban foglaltakat részben teljesítette.

A Saxo március 18-án kelt levelében – február 24-i hatállyal – felmondta a Buda-Cash valamennyi szerződését. Időközben a Magyar Nemzeti Bank átfogó helyszíni vizsgálatot tartott a brókerháznál, majd február 24-i hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozási engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki. A jegybank március 4-én visszavonta Buda-Cash tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolást is, amelyet a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5-i kezdő időponttal rendelt el. Ezt követően a felek szeptemberig egyeztettek a megállapodás érvényességéről is. A nézeteltérés abból adódott, hogy a Saxo a Buda-Cash részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt követelése fedezetének tekintette és nem adta át. Emiatt fordult bírósághoz a Buda-Cash és kérte a Saxo Bankkal a felszámolás megindulása előtt kötött szerződése érvénytelenségének megállapítását. Ezt tette meg a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.