Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Eladják a Telenort, amit Mészárosék is kinéztek maguknak

Az ár 2,8 milliárd euró, de a norvégok által eladott csomagban nem csak a magyarországi mobilcég szerepel.

MN
2018. 03. 21. 7:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telenor 2,8 milliárd euróért (nagyjából 870 milliárd forintért) eladja közép- és kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép- és kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője. A Telenor friss, az MTI által idézett közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A közép- és kelet-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek. A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, amely szerint a vevő 400 millió eurót a bevételből, négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges.

Napi.hu információi szerint a vevő a cseh PPF-csoport a közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője, 35 milliárd eurónyi eszközt kezel. Bankokban, biztosítókban, távközlési cégekben és az ingatlanpiacon is érdekelt. Az alapító és fő tulajdonos Petr Kellner, 2016-ban a világ 102. leggazdagabb embereként szerepelt a Forbes listáján, vagyonát 11 milliárd dollárra (nagyjából 3400 milliárd forintra) becsülik. 

Nemrégiben napvilágot látott, és nem is titkolták nagyon, hogy a miniszterelnök barátja és földije, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos üzletember érdekeltsége nézte ki magának a Telenort, egyelőre nincs információ arról, hogy a mostani ügylet összefüggésben állhat-e az ő megjelenésével a vállalatban. Jelenleg inkább úgy tűnik, egy Mészároséknál is nagyobb és gazdagabb szereplő jelent meg a játszmában.

Az Index közben azt írja, Mészáros Lőrinc továbbra sem tett le a magyar Telenorról, a lap információi szerint már kapcsolatfelvétel is történt Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége között. A lap egyik forrása szerint ugyanakkor lehet, hogy ez csak a magyar fél vágya, a cseh tulajdonos nem gondolkodik a magyar cégrész leválasztásában, hosszabb távú tervei lehetnek hazánkban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.