Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Életbe lépnek az amerikai büntetővámok, Kína máris visszavág

Élesbe fordult az amerikai–kínai vámháború, Peking nem hagyja annyiban a protekcionista lépéseket.

MN
2018. 03. 23. 5:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban pénteken hatályba lépnek az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett büntetővámokról szóló elnöki nyilatkozatok. Donald Trump elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelynek értelmében az acél bevitelét 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.

Bár Trump korábban azt ígérte, hogy kivétel nélkül minden országra vonatkozni fog a vámfizetési kötelezettség, a szigor sokat enyhült. Mexikó és Kanada már az elnöki nyilatkozatokban mentességet kapott, és minden más ország, illetve szervezet is tárgyalást kezdeményezhetett róla. A tárgyalásokkal megbízott főképviselő, Robert Lighthizer pedig csütörtökön bejelentette, hogy az Európai Unió, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea is a kivételezett körbe tartozik, amíg folynak a tárgyalások a végleges egyezségről. 

A büntetővámokkal leginkább sújtott Kína azonnal reagált, és pénteken bejelentette: hárommilliárd dollár értékű amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza az amerikai védővámokat. A pekingi kereskedelmi minisztérium közölte: Kína összeállított egy 128 amerikai terméket felsoroló listát, és egyebek mellett azt fontolgatja, hogy 15 százalékos védővámot vet ki az amerikai szárított gyümölcsökre, borra és acélcsövekre, illetve 25 százalékosat a sertésexportra, valamint az újrafeldolgozott alumíniumtermékekre.

A kereskedelmi minisztérium szerint Kína két lépésben foganatosítaná a válaszlépéseket. Először a 15 százalékos vámot vetné ki 977 millió dollárnyi értékben 120 termékre, majd később 1,99 milliárd dollárnyi termékre a 25 százalékost. A tárca ugyanakkor Washingtont a kereskedelmi vita „minél hamarabbi” tárgyalásos rendezésére sürgette.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy külön védővámokat vetnek ki 60 milliárd dollárnyi kínai importtermékre. Trump nem részletezte, hogy mely kínai termékekre vonatkozna az illleték. A Reuters brit hírügynökség szerint az amerikai tarifák az érintett termékek listájának közzététele után, 30 napos konzultációs időszakot követően lépnének életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.