120 ember kerülhet utcára: bezár a német cég kabai üzeme

Magasan kvalifikált vegyészek veszíthetik el munkahelyüket.

MN
2018. 04. 03. 16:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bezár az Evonik kabai, aminosavat gyártó üzeme, százhúsz ember munkahelye szűnik meg – írta az Mfor kedden. A gazdasági portál értesülése szerint a német cég április végéig leállítja az aminosav termelését a kabai telephelyén. A múlt csütörtökön meghozott döntést az L-treonin aminosav piacán tapasztalható egyre intenzívebb és növekvő versennyel indokolták.

„Ilyen környezetben pedig az Evonik számára a folyamatos optimalizáció ellenére sem tartható fenn a termelés Kabán. Az üzem leállítása összhangban van az aminosav-üzletág vezető pozíciójának megőrzésére irányuló stratégiával” – jelezte a cég közleményében Emmanuel Auer, az Evonik takarmányozási üzletágának vezetője.

A közlemény szerint a társaság szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal a közelgő elbocsátások lehető legmegfelelőbb kezelése érdekében.

A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt – tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

Szegi Emma, Kaba fidesz–KDNP-s polgármestere az MTI tudósítójának érdeklődésére kedden megerősítette a gyárbezárás hírét, és azt is, hogy az üzem megszűnésével mintegy százhúsz dolgozó, köztük magasan kvalifikált vegyészek veszíthetik el munkahelyüket. A térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani számukra, de a településvezető bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására. Utóbbiról néhány hét múlva ígért konkrétabb információkat az MTI-nek a polgármester.

Szegi Emma az egykori kabai cukorgyár bezárásához hasonlította a volt lizinüzemből átalakított aminosavgyártó üzem megszüntetésének hírét, amely jelentős mértékben befolyásolja a helyi önkormányzat gazdálkodását is. Az Evonik aminosavgyára évi 90 millió forint iparűzési adót fizet, ami az önkormányzati iparűzési adó 30 százaléka – mondta Kaba polgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.