Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem lesz kerítés az ukrán–magyar határon

Az afrikai sertéspestis bejutása fenyeget, ám a járványügyi helyzet nem indokolta a kerítés felhúzását.

MN
2018. 04. 03. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre elvetette a kerítésépítés tervét a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ukrán-magyar határon, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi bejutása fenyeget – írja az Agrárszektor.hu.

A portál tájékoztat, azért döntött úgy az FM, hogy nem épül kerítés, mert a járványügyi helyzet nem indokolta kivitelezést.

A hatóságok ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, mivel ágazati szakértők szerint súlyos gazdasági következményei lennének annak, ha az afrikai sertéspestis vírusa nálunk is megjelenne. Egyes becslések alapján a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30–35 százaléka is eladhatatlanná válna.

Dánia és Lengyelország ezzel szemben a napokban jelentette be, hogy kerítést létesítenek határaiknál az ASP-t terjesztő vaddisznók távol tartása miatt.

Az Agrárszektor.hu emlékeztet arra, hogy a közelmúltban terjesztette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal a vadkerítés megvalósításának lehetőségét annak költségtervével együtt az illetékes tárcához, miután megvizsgálta az ukrán-magyar, illetve a megyei román–magyar határszakaszon a kerítés építésének lehetőségeit

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.