Eleonóra 2024. február 21.
logo

Az Egyesült Államok lehet az új olajnagyhatalom

Somogyi Orsolya
2019.03.17. 08:25
Az Egyesült Államok lehet az új olajnagyhatalom

Már négy éven belül a világ legnagyobb olajexportőrévé válhat az Egyesült Államok, megelőzve a listavezető Szaúd-Arábiát, illetve a második helyen álló Oroszországot is – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajpiaci elemzésében.

Az Egyesült Államok a pozíció­váltást korábban azzal alapozta meg, hogy a nem hagyományos módon kitermelt palaolaj-iparágának fellendítése révén már 2018-ra a legnagyobb olajtermelővé vált. Igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy a két legjelentősebb olajország is részt vett abban a termelésnövekedést visszafogó programban, amelyben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai állapodtak meg. Az egyezség, amelyhez a nem tag Oroszország is csatlakozott, a túlkínálat okozta alacsony olajárak stabilizálását célozza, egyelőre átmeneti sikerekkel.

Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

Az Egyesült Államok olajipari kutatás-termelési tevékenysége egyébként gyengülni látszik az IEA szerint, ám ezzel együtt is rekordszinten áll a felhozatal mértéke, amit nemcsak fenntartani lesz képes, hanem akár harmadával növelni a következő öt évben. Mindez azt jelenti, hogy a globális olajtermelés bővülésének mintegy 70 százaléka az Egyesült Államokban megy majd végbe, amit az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a második amerikai palaforradalomnak nevez. Az arány a cseppfolyós földgáz, az LNG esetében ennél is magasabb, 75 százalék körüli lehet.

A megnövekedett mennyiség piacra kerülése a nemzetközi olaj- és gázkereskedelemre élénkítő hatással lehet, hiszen a kereslet továbbra is rendületlenül növekszik. Az IEA előrejelzése szerint évente átlagosan napi 1,2 millió hordóval bővülhet az igény a következő öt évben, dacára az elektromos járművek térnyerésének és az üzemanyag-hatékonysági előírások szigorodásának is.

Más tényezők ugyanis – mint a vegyipar vagy a légi közlekedés, valamint a fejlődő országok növekvő energiaigénye – bőven ellensúlyozzák azokat a területeket, amelyeken a szénhidrogének iránti kereslet csökkenne. Ilyen állam például India és Kína – utóbbi pedig azért is érdekes, mert az olajfinomítói kapacitása 2024-re meghaladhatja az Egyesült Államokét, annak ellenére, hogy a finomított termékek iránti igénye nem fogja elérni a kapacitások szintjét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.