Még mindig ötmilliárd fölött az exporttöbblet

Munkatársunktól
2019. 03. 05. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az import 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, a külkereskedelmi áruforgalom mérlegtöbblete 5,557 milliárd eurót tett ki, ami azt jelenti, hogy 2,520 milliárd ­euróval csökkent a 2017-es 8,078 mil­liárd euróról – jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A gépek, szállítóeszközök exportja 4 százalékkal, importja 5,6 százalékkal nőtt euróban számolva az előző évhez képest. Ezen belül a közúti járművek kivitele egy importja 4,7 százalékkal nőtt, így is 7,050 mil­liárd euró exporttöbbletet hozott. A feldolgozott termékek kivitele 5,2, behozatala 9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerexport 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől, az import 4,8 százalékkal nőtt. Az energiahordozók importja 12,9 százalékkal nőtt euróban és 8,116 milliárd eurót tett ki.

– A magyar emberek munkáját dicséri, hogy Magyarország alig tízmilliós országként 105 milliárd eurónyi exportot állított elő – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az adatokra az M1 aktuális csatornán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.