Nyugalomban dönthet a jegybank

Rácz Gergő
2019. 04. 29. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten tartja rendes havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek legfontosabb eleme az lesz, hogy a márciusi irányváltást köve­tően milyen iránymutatással szolgál a monetáris tanács. Az elmúlt hónapban a jegybank szigorított a feltételeken, s egyúttal bejelentette, hogy korlátozni fogja a piacon lévő likviditást, mivel mostanra úgy ítéli meg, hogy a háromszázalékos középtávú inflációs célját fenntartható módon elérte. Ugyanakkor a márciusi lépéseket egyszeri intézkedésnek, és nem egy kamatemelési ciklus első lépésének szánta. Ezzel a piacok elsőre elégedetlenek voltak, ami a forint pillanatnyi árfolyam­kilengésében is megmutatkozott.

Azóta kevesebb az izgalom a magyar eszközök piacán, és a fő nemzetközi tényezők, leginkább az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal ­Reserve és az Európai Központi Bank kivárása az MNB-t is kényelmes, lépéskényszermentes helyzetbe hozta.

– Az elmúlt hetek fejleményei nem ­tesznek szükségessé azonnali lépése­ket, az MNB kivárhat. Az áprilisi ülést követő közlemény valószínűleg meg­ismétli a márciusi üzeneteket, a következő kulcsfontosságú ülés a júniusi lehet – áll a CIB Bank értékelésében. A jú­niusi üléssel egy időben jelenik meg a jegybank következő inflációs jelentése, a monetáris tanács tájékoztatása szerint negyedévente ennek alapján vizsgálják meg, hogy mennyire lehet szükséges a beavatkozás. Jelen várakozások szerint a nemzetközi trendekkel összhangban a magyar jegybanknak sem kell idén tovább szigorítani, ez azonban még változhat a beérkező makrogazdasági adatok függvény­ében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.